Mededelingen P&O september 2024

3 september 2024

Langs deze weg reiken we u de meldingen aan over het pastoraal personeel in het bisdom en ontwikkelingen in onze parochies. We hebben daartoe de berichten van de zomermaanden ‘opgespaard’. We hopen dat u terugziet op een mooie zomertijd, en groeten u vriendelijk.

Mede namens Egbert Bornhijm en Geerten Kok,

vicaris Paul Verbeek
Breda, 3 september 2024

Personalia

Pastoraal personeel

Op zondag 1 september werd Alida van Veldhoven in Bergen op Zoom gepresenteerd als pastoraal werkster van de Lievevrouweparochie in de pastorale zone De Brabantse Wal. Alida kwam het pastoraal team van de Lievevrouweparochie versterken na het afscheid van diaken Anton Janssen, die per 1 juli lid was geworden van het pastoraal team van de Christus Koning en de St. Franciscusparochie (Zundert en Rucphen). Het pastoraal team van de parochies Boven de Schelde, waar Alida tot 1 september werkzaam was, werd per 1 juli versterkt door de komst van kapelaan Thai Nguyen, die tot dan lid was van het pastoraal team van de parochie van de H. Familie in Breda. In onze vorige personeelsberichten hebben al we uitgebreider bij deze wijzigingen stil gestaan.

Met ingang van 1 juli 2024 heeft bisschop Liesen diaken Egbert Bornhijm benoemd tot diaken en lid van het pastoraal team van de parochie Onze Lieve Vrouw in het Woud te Wouw, in de pastorale zone De Brabantse Wal. De aanstelling heeft een omvang van 0,15 fte. Egbert was in juni 2023 al benoemd tot gedelegeerd voorzitter van deze parochie, zodat hij namens parochie-administrator Harry Lommers de voorzitterstaken in parochiebestuur en pastoraal team kon vervullen. Feitelijk verzorgde Egbert sindsdien ook pastorale taken in de parochie Onze Lieve Vrouw in het Woud. Met de benoeming tot diaken en teamlid van de parochie is de uitvoering van deze pastorale taken bevestigd.

Met ingang van 1 september 2024 is Cinthia van den Biggelaar aangesteld als pastoraal projectmedewerker in de Sint Elisabethparochie, in de pastorale zone De Wijngaard. Cinthia gaat uitvoering geven aan een pastoraal project voor jonge gezinnen, jongeren en familiepastoraat. Cinthia was al werkzaam in de Sint Elisabethparochie in de functies van teamassistent en secretarieel medewerker. Deze taken heeft zij neergelegd, zodat zij haar aandacht ten volle kan geven aan haar nieuwe opdracht.

Steven de Koning heeft de bisschop verzocht om per 22 september terug te mogen treden als mede-pastoor van de kathedrale parochie in Breda-Centrum. Steven werd op 23 januari 2010 tot priester gewijd voor het bisdom Breda en werd kapelaan in de parochies van de regio Oost Zeeuws-Vlaanderen waar hij al als diaken teamlid was. Aan het einde van 2010 werd Steven vicekanselier van het bisdom. Hij combineerde die taak met opdrachten in het parochiepastoraat. Steven was tot 1 juni 2013 kapelaan in de parochies van de regio Alphen-Gilze en vanaf die datum werd hij pastoor en plebaan van de kathedrale parochie Breda Centrum.

In 2016 werd Steven de kanselier van het bisdom Breda, een opdracht die hij met grote zorgvuldigheid gestalte gaf. Sinds oktober 2022 is Steven adviseur voor de kanselarij. Het pastoorschap van de parochie Breda Centrum deelde Steven vanaf 1 april 2019 met Norbert Schnell. Met instemming van de bisschop treedt Steven de Koning nu terug als mede-pastoor. Op zondag 22 september is er om 10.30 uur een viering in de H. Antoniuskathedraal waarin aandacht wordt gegeven aan zijn terugtreden. Aansluitend aan de viering is er gelegenheid om Steven te groeten en elkaar te ontmoeten.

Ook op 22 september wordt er aandacht gegeven aan het terugtreden van diaken Jan van Steenoven. Jan mocht onlangs de 75-jarige leeftijd bereiken, een goede aanleiding om zijn taken in de parochies Christus Koning en Sint Franciscus te herzien. Jan van Steenoven werd in 2009 tot diaken gewijd voor het bisdom Breda. Sinds zijn wijding was hij werkzaam als diaken in de parochies van Zundert en Rucphen en vervulde hij meerdere functies in deze parochies. Als teamleider droeg hij zorg voor de coördinatie van het pastoraat. Hij doet en deed zijn werk met grote liefde voor mensen en met een groot vertrouwen op de H. Maria. Sinds 2020 was Jan van Steenoven diaken-assistent in de Christus Koning parochie en de Sint Franciscusparochie. Nu zet hij een stap terug. Hij blijft graag als diaken-vrijwilliger beschikbaar voor het pastoraal team, maar hij gaat met emeritaat. Op zondag 22 september wordt in de eucharistieviering in de H. Trudokerk in Zundert aandacht gegeven aan het emeritaat van Jan van Steenoven. Aansluitend aan de viering is er gelegenheid voor onderlinge ontmoeting en gelegenheid om Jan te groeten. Deze viering begint om 11.00 uur.

Personeel in het bisdomkantoor

Op 4 november 2023 bereikte Hanneke Oomen de pensioengerechtigde leeftijd. Op verzoek van de bisschop bleef Hanneke in deeltijd nog één jaar werkzaam, zodat zij meer tijd en ruimte kreeg om haar taken goed over te dragen. Hanneke bleef actief in de secretariële ondersteuning van Bisschop Liesen, van Vicaris-Generaal Norbert Schnell en van het bisdombestuur. Inmiddels heeft het bisdombestuur Eline van Meel gevraagd om deze taken over te nemen. Eline was al werkzaam als receptie-medewerkster en is nu gaan werken als managementondersteuner. Hanneke Oomen zal haar taken aan Eline overdragen en in het najaar zal het bisdom afscheid nemen van Hanneke.

Per 1 september 2024 is Kirsten de Koning in dienst getreden van het bisdom. Kirsten was al enige tijd op detacheringsbasis werkzaam voor de zakelijke dienstverlening van het bisdom. Zij blijft haar werkzaamheden voor de afdeling financiën verrichten, maar doet dat nu als werknemer van het bisdom.

Kerkelijke onderscheidingen

We feliciteren onze parochianen die een onderscheiding mochten ontvangen:

Op zondag 26 mei 2024 werd in Teteringen de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice uitgereikt aan de heer Piet Loose, vanwege zijn grote verdiensten voor de kerkmuziek in het bisdom Breda. De onderscheiding werd uitgereikt door pastoor Richard Lobo SVD. De heer Loose is bijna 70 jaar lang organist geweest. Van 1959 tot 1994 was hij organist in de H. Michaëlkerk, die gedurende het grootste deel van deze periode de bisschopskerk was. Van 2001 tot 2023 was hij organist in de H. Willibrorduskerk in Teteringen. Ook in veel andere kerken en kloosters in en rond Breda heeft hij orgelmuziek verzorgd tijdens de liturgie. Bovendien was hij componist, o.a. van de H. Mis voor mgr. Ernst bij gelegenheid van dienst 40-jarig bisschopsjubileum.
In zijn werkzame leven was Piet Loose muziekleraar in het katholiek voortgezet onderwijs, eerst bij de Franciscanessen van Roosendaal in de Nieuwstraat in Breda en daarna jarenlang op het Newman College. In zijn vrije tijd gaf hij muzieklessen en begeleidde hij onder meer deelnemers aan het Prinses Christina Concours.

Op zondag 30 juni ontving mevrouw Gerda Sanders-Huijsmans in de O.L.V Hemelvaartkerk in Hoogerheide (parochie De Bron) de diocesane onderscheiding. De onderscheiding werd uitgereikt door pastoor Peter de Rooij, tijdens de viering waarin Peter afscheid nam van de parochie de Bron. Gerda Sanders was binnen de parochie De Bron koorlid en cantor. Ze was met name actief in de parochiekern van Huijbergen waar zij een praktische hulp voor allerlei zaken in en rond de kerk was, en een grote steun voor de koster. Mevrouw Sanders heeft de parochie bijzonder ondersteund bij het herbestemmen van de kerkelijke inventaris van de kerken van Huijbergen en Putte.

Ook de heer Karel van Meel en mevrouw Riet van Meel-Frijters uit de parochiekern H. Antonius van Padua (Lepelstraat) van de Sint Christoffelparochie mochten de diocesane onderscheiding ontvangen. Karel van Meel is jarenlang beheerder van de parochiële begraafplaats in Lepelstraat geweest en contactpersoon voor alles wat met kerkelijke uitvaarten te maken had. Daarnaast was hij koster en voorganger in gebedsdiensten. Zijn moeder, Riet van Meel-Frijters, heeft jarenlang de schoonmaak van de kerk en parochiezaal in Lepelstraat verzorgd; ook verrichte ze allerlei hand- en spandiensten, met name rond de Antoniusnoveen, bovendien was ze koster bij uitvaarten. Pastoor Hans de Kort en pastoraal werkster Lenie Robijn hebben de onderscheidingen uitgereikt aan Riet en Karel van Meel in Kalmthout (B), waar zij sinds kort woonachtig zijn, en hebben hen daarbij bedankt voor hun jarenlange inzet voor de parochiekern van Lepelstraat.

Op 1 juni, tijdens de (vooravond)viering van Sacramentsdag, mocht Jos Roelen in Molenschot de diocesane onderscheiding ontvangen. De onderscheiding werd uitgereikt door vicaris-generaal Harry Lommers, de waarnemend pastoor van de parochie H. Geest waar Molenschot bij hoort. Jos Roelen is al vanaf de jaren ’80 betrokken bij allerlei onderhoudswerkzaamheden aan de H. Annakerk. Hij heeft 30 jaar lang geholpen bij het groenonderhoud rond de H. Annakerk en de St. Annakapel en hij was 19 jaar lang lid van de parochiekerncommissie in Molenschot. Vooral ook was Jos Roelen gedurende 25 jaar koster in de H. Annakerk tijdens alle vieringen, zowel de zondagsvieringen als huwelijken en uitvaarten. Ook opent en sluit hij dagelijks de St. Annakapel. De heer Roelen is inmiddels 86 jaar, maar de geloofsgemeenschap van Molenschot mag nog altijd voor alles een beroep op hem doen en is ook zeer op hem gesteld.

Op zaterdag 29 juni ontving de heer Bart Nefs in de Lourdeskerk van Bergen op Zoom de diocesane onderscheiding. Bart Nefs is oud-penningmeester van de Sint Christoffelparochie in Halsteren (2008-2018) en oud-penningmeester van de kerkelijke instelling Weeshuis voor Roomsch-Katholieken in Bergen op Zoom. Deze instelling, vaak kortweg “R.K. Weeshuis Bergen op Zoom” genoemd, ondersteunt een groot aantal katholieke en charitatieve organisaties op lokaal, regionaal en (inter)nationaal niveau. Pastoor Verbeek, voorzitter van het bestuur van het ‘R.K. Weeshuis’, reikte de onderscheiding uit en noemde de heer Nefs daarbij “een echte duizendpoot”. Hij prees de manier waarop hij zijn financiële expertise jarenlang heeft ingezet om de Kerk te dienen.

Andere berichten