Mededelingen P&O juni 2024

3 juni 2024

Langs deze weg reiken we u meldingen aan over het pastoraal personeel in het bisdom en ontwikkelingen in onze parochies. In de meldingen nemen we voortaan ook op wie een kerkelijke onderscheiding mocht ontvangen.

Met vriendelijke groet, mede namens Egbert Bornhijm en Geerten Kok,

vicaris Paul Verbeek
Breda, 3 juni 2024

Personalia

Alida van Veldhoven en Thai Nguyen
In ons vorig bericht vertelden we dat diaken Anton Janssen per 1 juli lid wordt van het pastoraal team van de St Franciscusparochie (Rucphen) en de parochie Christus Koning (Zundert). Anton neemt afscheid van de Lievevrouweparochie (Bergen op Zoom) waar hij zes jaar geleden werd benoemd.

In het weekend van Pinksteren is in de parochies Boven de Schelde (H. Maria Parochie Walcheren en de H. Pater Damiaanparochie) en in de Lievevrouweparochie bekend gemaakt dat pastoraal werkster Alida van Veldhoven het pastoraal team van de Lievevrouweparochie gaat versterken. Zij wordt op zondag 1 september 2024 gepresenteerd als nieuw teamlid van de Lievevrouweparochie (Lourdeskerk, 10 uur). Op 10 augustus neemt ze afscheid van de parochies Boven de Schelde tijdens en na de eucharistieviering in Ovezande (19.00 uur). Er zal dan ook aandacht zijn voor haar koperen jubileum. Op 1 augustus 2024 is Alida 12,5 jaar pastoraal werkster.

De vacature die in het team Boven de Schelde ontstaat wordt ingevuld door de komst van kapelaan Thai Nguyen. Thai is nu nog werkzaam in de parochie van de H. Familie in Breda. Hij wordt op zaterdag 22 juni gepresenteerd als de nieuwe kapelaan van de H. Maria Parochie Walcheren en de H. Pater Damiaanparochie. Deze presentatie vindt plaats in de H.H. Petrus en Pauluskerk in Middelburg (19.00 uur). Op zondag 30 juni neemt Thai afscheid van de parochie van de H. Familie (10.00 uur, H. Laurentiuskerk Ginneken).

We nemen de kanselberichten op die in de parochie van de H. Familie, de Lievevrouweparochie en de parochies Boven de Schelde hebben geklonken bij deze benoemingen.

Peter Hoefnagels
Op 5 september 2024 bereikt diaken Peter Hoefnagels de AOW-gerechtigde leeftijd. Peter zal met emeritaat gaan. Hij neemt op zondag 30 juni afscheid van de Catharinaparochie. De eucharistieviering begint om 11.00 uur in de Basiliek St Jan in Oosterhout. Aansluitend is er gelegenheid om Peter te groeten in de pastorie aan de Markt in Oosterhout. Peter werd in 1986 benoemd tot pastoraal werker voor kerk en samenleving in het toenmalige dekenaat Bergen op Zoom. In zijn arbeid werd zijn diaconaal engagement steeds sterker. Het lag mede onder zijn verlangen om diaken te worden. In 1991 werd Peter Hoefnagels door bisschop Ernst tot diaken gewijd. Hij was in vele verschillende opdrachten dienstbaar voor het bisdom en de bisschop van Breda, zowel in het basispastoraat als in diocesane taken als in taken voor vorming en opleiding. Sinds 2019 is Peter lid van het pastoraal team van de H. Catharinaparochie in Oosterhout. Bisschop Liesen zal Peter Hoefnagels, onder dankzegging voor zijn grote inzet, eervol ontslag verlenen.

Jubilea

Op 23 mei was Jos Broekmans 65 jaar priester. Na zijn priesterwijding was Jos in verschillende parochies werkzaam. Van 1983 tot 1995 was hij pastoor van de toenmalige Verrijzenisparochie in Oosterhout. Daarna verhuisde hij naar Roosendaal waar vele jaren pastorale ondersteuning gaf aan bewoners van de Groenhuysen.

Ook op 23 mei mocht Francois Haverbeke vieren dat hij 60 jaar priester is. De eerste jaren na zijn priesterwijding was hij werkzaam in het parochiepastoraat in ons bisdom. In 1970 werd hij vlootaalmoezenier voor de Koninklijke Marine en van 1983 tot aan zijn pensionering in 1998 was hij werkzaam als geestelijk verzorger in een psychiatrisch centrum.

Op 3 juni viert Gilbert Razon SVD zijn koperen priesterfeest. Gilbert werd in zijn geboorteland de Filipijnen tot priester gewijd voor de Societas Verbi Divini. Hij was enkele jaren werkzaam als missionaris in Argentinië. Sinds 15 februari 2020 is hij kapelaan in de H. Maria Magdalenaparochie (Breda-West – Prinsenbeek) en kapelaan voor het diocesaan jeugd en jongerenwerk.

Ook onze bisschop is jubilaris. Op 16 juni 1984 werd hij tot priester gewijd voor het bisdom Roermond. Vele jaren was hij docent exegese en bijbelse theologie aan het grootseminarie Rolduc. Op 18 september 2010 werd hij tot bisschop gewijd, en op 26 november 2011 werd bisschop Liesen benoemd tot bisschop van het bisdom Breda. De bisschopszetel nam hij op 28 januari 2012 in bezit. Met zijn veertigjarig priesterfeest mogen we ook vieren dat hij 12,5 jaar onze bisschop is. Op zondag 16 juni krijgen deze jubilea aandacht tijdens de Eucharistieviering in de kathedraal van het bisdom. Deze viering begint om 10.30 uur. Aansluitend zal er tot 14:00 uur een receptie worden gehouden in het bisdomkantoor (ingang via Veemarktstraat 48). Voor de praktische organisatie is aanmelding via het secretariaat (secretariaat@bisdombreda.nl) nodig. Van harte feliciteren we onze koperen, robijnen, diamanten en briljanten jubilarissen!

In memoriam

Gerard Baeten
Op 19 mei 2024 overleed Gerard Baeten in Ulvenhout, op de leeftijd van 93 jaar. Gerard werd geboren in Alphen. Hij wist al op jonge leeftijd dat hij graag priester wilde worden. Na zijn priesterwijding in 1955 was hij werkzaam in het parochiepastoraat (St Willebrord, Etten-Leur en Prinsenbeek) en ook enkele jaren in het categoriaal pastoraat (bedrijfsapostolaat en aalmoezenier van de Tuchtschool). Zijn hart lag in het parochiepastoraat. Van 1977 tot 1997 was hij pastoor van de H. Laurentiusparochie in Ulvenhout. Hij bleef na zijn emeritaat in Ulvenhout wonen als priesterassistent zijn diensten aanbieden. Op 28 mei werd in de H. Laurentiuskerk in Ulvenhout de uitvaart voor Gerard Baeten gevierd. Daarna werd hij begraven op begraafplaats De Lichtenberg te Bavel.

Kanselberichten

Kanselbericht Lievevrouweparochie

weekend 19 mei 2024

Beste parochianen,

Namens het pastoraal team en het parochiebestuur van onze parochie wil ik u de volgende mededeling doen.

Vier weken geleden hebben we u laten weten dat diaken Anton Jassen een nieuwe benoeming krijgt van de bisschop van Breda. Hij wordt diaken in de St. Franciscusparochie in Rucphen en de Christus Koningparochie in Zundert. We hebben u ook laten weten dat we in gesprek zijn met het bisdom over de opvolging van Anton. Daarover kunnen we u nu een mededeling doen.

Bisschop Liesen heeft ons gevraagd om kennis te maken met pastoraal werkster Alida van Veldhoven. Alida van Veldhoven is al geruime tijd pastoraal werkster in het bisdom Breda. Ze heeft in meerdere parochies pastorale ervaring opgedaan, ook in onze parochie, waar ze van 2008 tot 2011 een pastoraal project voor jonge gezinnen en jongeren heeft geleid. Op dit moment is Alida van Veldhoven pastoraal werkster in H. Pater Damiaanparochie van Goes en de H. Maria Parochie Walcheren. Bisschop Liesen heeft haar gevraagd om kandidaat te zijn voor de vacature in onze parochie.
Het parochiebestuur en het pastoraal team van de Lievevrouweparochie hebben afgelopen dinsdag kennis gemaakt met Alida van Veldhoven. Die kennismaking is positief verlopen. Op basis daarvan heeft de bisschop besloten om mevrouw Van Veldhoven met ingang van 1 september 2024 te benoemen tot pastoraal werkster in onze parochie. Alida van Veldhoven krijgt een voltijds benoeming. Ze zal deel gaan nemen aan de algemene pastorale taken in de parochie, en daarin bijzondere aandacht geven aan het pastoraat voor jonge gezinnen. Alida van Veldhoven is 58 jaar. Ze woont in Ossendrecht.

Wij zijn blij dat de vacature in ons team zo snel ingevuld kon worden. Daarmee blijft de continuïteit van de pastorale zorg in onze parochie bewaard, en kunnen we ook de ontwikkeling van de pastorale zone van de Brabantse Wal blijven stimuleren.
De presentatieviering van Alida van Veldhoven is op zondag 1 september om 10.00 uur in de Lourdeskerk. Aansluitend aan de viering is er gelegenheid om kennis te maken met Alida. We nodigen u van harte uit voor deze viering. En graag vragen we uw gebed voor onze parochie en onze nieuwe pastoraal werkster.

Kanselbericht Boven de Schelde
weekend 19 mei 2024

Beste parochianen,

Namens het pastoraal team en het parochiebestuur van onze parochie wil ik u de volgende mededeling doen. Het betreft een nieuwe benoeming voor pastoraal werkster Alida van Veldhoven.

Vijf jaar geleden werd Alida van Veldhoven pastoraal werkster in de H. Pater Damiaanparochie en de H. Maria Parochie Walcheren. Ze is zorg gaan dragen voor alle voorkomende pastorale taken in onze parochies, en met name voor jonge gezinnen, diaconie, en de parochiekernen van Hansweert, Overzande en Kwadendamme. We zijn blij met haar betrokkenheid en inzet in onze parochies.

Bisschop Liesen heeft Alida van Veldhoven gevraagd of ze kandidaat wil zijn voor een benoeming in de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom. In die parochie is in de voorbije periode een vacature ontstaan. De talenten en ervaring van Alida passen goed bij die vacature.
Alida heeft de vraag van de bisschop tot zich toegelaten. Ze is graag werkzaam in onze parochies en ze voelt zich zeer verbonden met onze parochianen en gemeenschappen. Ze beleeft zichzelf ook als pastorale beroepskracht van het bisdom, en ze wil een vraag van de bisschop daarom serieus overwegen. Omdat ze in Ossendrecht woont en mantelzorg heeft voor haar ouders ziet ze de voordelen van een nieuwe opdracht dichter bij haar huis. Alida heeft de bisschop laten weten kandidaat te willen zijn voor de opdracht in Bergen op Zoom en ze heeft afgelopen week kennis gemaakt met het parochiebestuur en het pastoraal team van de Lievevrouweparochie. Die kennismaking is positief verlopen. Op basis daarvan heeft bisschop Liesen besloten om Alida met ingang van 1 september 2024 te benoemen tot pastoraal werkster in het pastoraal team van de Lievevrouweparochie.
Dat betekent dat wij afscheid moeten nemen van Alida. We doen dat niet graag, want ze is vertrouwd geworden in onze parochies. Maar we hebben ook begrip en respect voor haar keuze. Van harte wensen we Alida zegen en alle goeds in haar nieuwe opdracht.

In de komende maanden zal Alida haar taken in onze parochies afronden en overdragen. We nemen afscheid van Alida op zaterdag 10 augustus, tijdens en na de viering van 19.00 uur in de Maria Hemelvaartkerk in Ovezande. Nadere informatie daarover reiken we u nog aan. Op 1 september wordt Alida gepresenteerd als pastoraal werkster van de Lievevrouweparochie.

Het afscheid van Alida betekent een vacature in ons pastoraal team. Het bisdom is met ons in gesprek over invulling van die vacature. We hopen daar op korte termijn een nader bericht over te kunnen geven.

Kanselbericht Boven de Schelde
weekend 26 mei 2024

Beste parochianen,

Namens het pastoraal team en het parochiebestuur van onze parochie wil ik u de volgende mededeling doen. Die mededeling sluit aan bij het kanselbericht van vorig weekend. Toen hebben we u laten weten dat pastoraal werkster Alida van Veldhoven benoemd wordt tot lid van het pastoraal team van de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom. We hebben u ook laten weten dat het bisdom met ons in gesprek was over haar opvolging. Daarover gaat deze mededeling.

Bisschop Liesen heeft ons gevraagd om kennis te maken met kapelaan Thai Nguyen. Thai Nguyen is sinds 2017 kapelaan in de parochie van de H. Familie in Breda. Hij werd in 2016 door bisschop Liesen gewijd tot priester voor ons bisdom, na zijn priesteropleiding die hij deels in Rolduc en deels in Bovendonk heeft gevolgd. Voor zijn priesterwijding heeft Thai stage gelopen in de St. Norbertusparochie van Roosendaal.
Thai is geboren in Vietnam. Hij is 41 jaar oud. In de parochie van de H. Familie draagt hij zorg voor de algemene pastorale taken, met bijzondere aandacht voor bijbelgroepen. Binnen het bisdom verzorgt hij vieringen met Vietnamese gelovigen.
Afgelopen dinsdag hebben het pastoraal team en het besturenoverleg van het samenwerkingsverband Boven de Schelde kennis gemaakt met kapelaan Nguyen. Die kennismaking is positief verlopen. Op basis daarvan heeft bisschop Liesen besloten om Thai met ingang van 1 juli 2024 te benoemen tot kapelaan in onze parochies. Pastoraal team en onze besturen hebben vertrouwen in de nieuwe benoeming en zien Thai Nguyen graag komen als lid van het pastoraal team.
Thai wordt op zaterdag 22 juni gepresenteerd als kapelaan en als nieuw lid van ons pastoraal team. Die presentatie vindt plaats tijdens de eucharistieviering in de Petrus en Pauluskerk in Middelburg om 19.00 uur. Aansluitend aan de viering is er gelegenheid om kennis te maken met onze nieuwe kapelaan. Graag nodigen we u uit voor de presentatieviering en de kennismaking.

Het pastoraal team en de parochiebesturen zijn blij dat de vacature in ons team zo snel vervuld is kunnen worden en dat een priester het team komt versterken. Graag vragen wij uw gebed voor kapelaan Thai Nguyen en voor onze parochies.
Kanselbericht parochie H. Familie
weekend 26 mei 2024

Beste parochianen,

Namens het pastoraal team en het parochiebestuur van onze parochie wil ik u de volgende mededeling doen. Het betreft een nieuwe benoeming voor kapelaan Thai Nguyen.

In 2017 werd Thai Nguyen benoemd tot kapelaan voor onze parochie. Het was zijn eerste benoeming als parochiepriester in ons bisdom. In onze parochie heeft kapelaan Thai zich ontwikkeld tot een ervaren priester in het parochiepastoraat.
In de afgelopen maanden heeft bisschop Liesen aan kapelaan Nguyen gevraagd een nieuwe benoeming te aanvaarden. De bisschop vroeg hem om kennis te maken met de het pastoraal team en de parochiebesturen van de H. Maria Parochie Walcheren en de H. Pater Damiaanparochie. Deze twee parochies in Zeeland bedienen het gebied van Walcheren, de Bevelanden en Schouwen Duiveland. Het team heeft maar één priester. Aanvulling van het pastoraal team met een andere priester was al lange tijd hard nodig. De bisschop meende dat de talenten en de ervaring van Thai Nguyen goed zouden passen bij het team van de H. Maria Parochie Walcheren en de H. Pater Damiaanparochie.
Thai heeft de vraag van de bisschop overwogen. Afgelopen dinsdag heeft hij kennis gemaakt met het team en de besturen van de parochies in Zeeland. De kennismaking is positief verlopen. Op basis daarvan heeft de bisschop besloten om hem met ingang van 1 juli te benoemen tot kapelaan van de H. Maria Parochie Walcheren en de H. Pater Damiaanparochie.
Wij moeten dus afscheid nemen van onze kapelaan. We doen dat niet graag, want we mogen hem en waarderen hem, en we weten dat dat voor velen in onze parochie geldt. We hebben echter ook begrip voor deze nieuwe benoeming. Van harte wensen we kapelaan Thai zegen en alle goeds in zijn nieuwe opdracht.

De nieuwe benoeming van Thai Nguyen gaat al snel in. In de komende maand zal hij zijn werkzaamheden in onze parochie afronden. We nemen afscheid van Thai op zondag 30 juni, tijdens en na de eucharistieviering in de Laurentiuskerk Ginneken. Die viering begint om 11.00 uur. Aansluitend is er gelegenheid om kapelaan Thai te groeten en hem alle goeds te wensen. Graag nodigen wij u hiervoor uit.
Een week eerder, op zaterdag 22 juni, wordt Thai gepresenteerd als nieuwe kapelaan in Zeeland. De presentatieviering vindt plaats in de H.H. Petrus en Pauluskerk in Middelburg om 19.00 uur.

Het afscheid van kapelaan Nguyen betekent dat het pastoraal team van onze parochie kleiner wordt.
Het bestuur en onze pastoor spreken met elkaar en met het bisdom over de gevolgen hiervan voor onze parochie. Als we hier meer over kunnen melden laten we u dat weten.

We vragen uw gebed voor kapelaan Thai, voor zijn nieuwe parochies, en voor onze parochie.

Andere berichten