Paus Franciscus bespreekt impact van kunstmatige intelligentie op de samenleving

14 mei 2024

Nadat paus Franciscus zijn boodschap voor de Werelddag van de Vrede (1 januari) wijdde aan kunstmatige intelligentie, doet hij dat ook met zijn boodschap voor de Wereldcommunicatiedag (zondag 12 mei). De paus wijdt zijn boodschap voor Wereldcommunicatiedag aan de impact van kunstmatige intelligentie op de samenleving. Paus Franciscus vraagt zich af hoe de huidige snelle ontwikkelingen in een goede richting kunnen worden gestuurd. Aan het eind van zijn boodschap geeft hij elf vragen mee.

De paus verwijst naar de Duitse priester-theoloog en filosoof Romano Guardini (1885-1968), die in zijn tijd aangaf dat mensen “het nieuwe” niet moeten afwijzen en dat “we voortdurend in een wordingsproces zitten. We moeten dit proces ingaan, ieder op zijn eigen manier, met openheid maar ook met gevoeligheid voor alles wat daarin destructief en onmenselijk is.”

Ethische regulering

Paus Franciscus bepleit, met een verwijzing naar de ervaringen met sociale media, modellen van ethische regulering. Hij roept op te komen tot een internationaal bindend verdrag dat het gebruik van kunstmatige intelligentie reguleert. “Het is belangrijk om instrumenten die in de verkeerde handen tot verontrustende scenario’s kunnen leiden, te begrijpen, te waarderen en te reguleren”, aldus de paus.

Journalistiek

Paus Franciscus wijdt ook een alinea aan de rol van de journalistiek. Kunstmatige intelligentie maakt het werk van journalisten niet overbodig maar ondersteunt het. De paus ziet het als hun rol om elke communicator meer bewust te maken van zijn of haar verantwoordelijkheden en iedereen in staat te stellen om kritische deelnemers te zijn in het communicatiewerk.

Andere berichten